Om Concisio

Jag som har firman Concisio heter Gunilla Granbom och är examinerad språkkonsult i svenska sedan 1991. Under åren har jag arbetat med bland annat textgranskning, webbutveckling och olika typer av utbildningar, exempelvis i klarspråk, webbtext och retorik. Jag har även arbetat på kommunikationsavdelningar som webbredaktör och kommunikatör. Sedan 2013 är jag dessutom författare.

Boksignering

Gunilla Granbom, foto: Kerstin Lagermalm

Vad kan jag hjälpa till med?

Behöver du språkgranskning, en kurs, en inspirationsföreläsning eller någon annan typ av hjälp med språk och kommunikation? Eller kanske ett författarbesök? Hör av dig så berättar jag mer!

Kontakt: gunilla.granbom@concisio.se

Läs mer på webbplatsen

Mina tjänster

Mina meriter

Mer om mig

Vad gör en språkkonsult?

Språkkonsulter är utbildade i språkvetenskap och svenska med fokus på effektiv kommunikation: retorik, klarspråk, språkteori, textanalys och praktiskt skrivande. Vi är experter på att anpassa texter till olika läsare, medier och situationer.

Exempel på tjänster:

  • Skräddar­sydda utbildningar
  • Språkgranskning och textbearbetning
  • Rekommendationer och skrivriktlinjer

Namnet Concisio – kort och koncist

Jag valde concisio för att det är en retorisk term som innebär sönderdelande; alltså samma innebörd som ordet analys. För att kunna skriva informativt, kort och koncist måste man börja med en analys av alla delarna i kommunikationssituationen. I själva textarbetet är det dessutom smart att stycka upp innehållet i sina beståndsdelar för att se vad som är vad och vad som hör ihop.

Concisio (lat), ett ”sönderstyckande” av en sats eller en framställning i olika led (jfr ”en koncis formulering. (Kurt Johannesson i Retorik eller konsten att övertyga.)

Koncis
SAOL: samman­trängd, kort­fattad och exakt
Från SAOB: /…/ kärnfull, utan omskrivningar, omsvep; motsatt: diffus; äv. i överförd anv., om person: som uttrycker sig koncist. Uttrycka sig klart och koncist.

På engelska 

Den här definitionen sammanfattar vad jag försöker göra när jag bearbetar texter. Jag vill hitta kärnan i budskapet med så få ord som möjligt.

Concision (alternatively brevity, laconicism, terseness, or conciseness) is the cutting out of unnecessary words while conveying an idea. It aims to enhance communication by eliminating redundancy without omitting important information. Concision has been described as one of the elementary principles of writing. (Wikipedia)

Fotografier

De flesta av bilderna på den här webbplatsen har jag tagit själv, men många – som exempelvis porträttbilderna – är tagna av en riktig fotograf: Bodil Bergman Hughes. Henne vill jag verkligen rekommendera. Bodil fick mig att tycka det var roligt att bli fotograferad!

Träffa Bodil och titta på hennes underbara bilder på Bergman Hughes Images.

2017 uppdaterade jag bilderna med foton från Modelhouse.

Gunilla Granbom

Gunilla Granbom på Stadsbiblioteket i Stockholm. Foto: Bodil Bergman Hughes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.