Tjänster

Jag har arbetat som språkkonsult sedan 1991. Informativa texter är min specialitet, mitt yrke. Där har jag massor av erfarenhet och fast mark under fötterna. Med fyra publicerade böcker vågar jag nu även kalla mig författare. 

Det skönlitterära skrivandet är ett område som jag ständigt utforskar genom att läsa, skriva och gå kurser. Min ambition är att smälta samman mina kunskaper om språk, skrivande och berättande och dela med mig av detta till andra som vill blir bättre på att kommunicera i tal och skrift, vare sig vi möts på en kurs i klarspråk eller om du anlitar mig för ett författarbesök.

Behövs det fler kompetenser så har jag ett stort nätverk med erfarna språkkonsulter att anlita.

Mina meriter

Textgranskning och nyskriven text

Kurser och inspiration

Kontakt

Kontakta mig så bokar vi ett möte och pratar igenom behov och önskemål!

Gunilla Granbom

gunilla.granbom@concisio.se

Gunilla Granbom, språkkonsult och författare

Examinerad språkkonsult i svenska

Som examinerad språkkonsult i svenska arbetar jag med genomtänkt och tydlig kommunikation. Jag tar olika typer av uppdrag. Exempelvis:

 • Kurser: Utbildar i att skriva för webben, informativt språk, klarspråk och retorik. Skräddarsyr gärna! Läs mer under Kurser.
 • Inspriationsseminarier: Korta föreläsningar och seminarier  om något av mina ämnen.
 • Skribentuppdrag: Gör målgruppsanalyser och skriver texter från grunden.
 • Textgranskning: Anpassar till målgrupp, kanal och situation, språkgranskar och korrekturläser. Tittar gärna på sökmotoroptimering utifrån webbsidors innehåll och struktur och ger tips.
 • Mallar: Tar fram eller bearbetar mallar för brev, rapporter och andra texttyper.
 • Projektledning: Samordnar och leder projekt inom klarspråk, retorik och webbkommunikation.
 • Språkrådgivning: Svarar på språkfrågor, tar fram språkliga riktlinjer.

Informativ kommunikation ska vara överskådlig, kort och koncis. Texten, webbsidan,  föredraget eller presentationen är ett arbetsverktyg som ska underlätta arbetet – både för den som skriver och talar och den som läser och lyssnar. Informativ kommunikation handlar om problemlösning, ett hantverk som alla kan bli bättre på.

Författare

Författarbesök: Jag kommer gärna till skolor, bibliotek, företag och organisationer och pratar om mina böcker och mitt skrivande.

Som författare har jag en annan ingång till språk och skrivande. Kraven på korrekt svenska och begripliga texter är förstås lika höga – men litterära texter har andra syften. Jag delar gärna med mig av mina egna lärdomar inom detta område. Exempelvis:

 • Skrivprocessen och skrivtekniska tips
 • Kreativitet, fantasi och magi
 • Konsten att berätta en historia: dramaturgi, spänning, folksagor, myter
 • Konsten att gestalta
 • Miljöer, karaktärer, dialog
 • Faktorer som gör dig till en bättre skribent
 • Livet som författare – inte bara skrivande

Litterära texter är också hantverk, det kan till och med vara konsthantverk. En saga, en roman, en novell och en dikt är inte ett arbetsredskap på samma sätt som en rapport, ett e-postmeddelande eller en instruktion. Skönlitteratur läser vi av andra skäl: kanske för att koppla av, bli roade eller skrämda; kanske för att lära oss något nytt om världen, våra  medmänniskor och oss själva.

Snabba svar på språkfrågor

Jag hjälper gärna till med att svara på språkfrågor – men ibland tar det lite tid. Därför vill jag varmt rekommendera de självklara experterna på området:

Språkrådet, en del av Institutet för språk och folkminnen hjälper till med nästan alla typer av språkfrågor. Där kan du också söka svar på språkfrågor i Frågelådan.

Institutet för språk och folkminnen

bild

Institutet för språk och folkminnens webbplats. Och några böcker som är bra att ha.