Recensioner

Här samlar jag recensioner om mina böcker. Omdömen från Bibliotekstjänst hittar du längst ned på sidan.

Vill du skriva en recension. Läs mer här!

Läs också de fina breven från mina läsare!

 

Bokhemligheter

Utdrag ur en recension av Silversländan av Jeanette Palm på Bokhemligheter:

Det här är framför allt ett magiskt äventyr som utspelar sig i en läcker historisk setting, den här gången kring Drottningholm på Lovön väster om Stockholm. Precis som tidigare är det faktaspäckat, spännande, roligt och mycket intressant. Det handlar också om vänskap och tillit. Granbom berättar trovärdigt och målande med en tilltalande berättarröst. Händelserna avlöser varandra i högt tempo.

Det är fascinerande hur Granbom väver samman fakta med fantasi och de actionfyllda äventyren i dåtiden är stundtals riktigt nervpirrande. Det är välskrivet och bra upplagt. Jag rekommenderar att man läser från början för att få ut mesta möjliga av det här actionfyllda äventyret. Se gärna mina tidigare recensioner av Hemligheten i Haga och Månuret här på Bokhemligheter. Det kommer en fjärde och avslutande del också.

Läs hela recensionen av Silversländan på Bokhemligheter.se

Utdrag ur en recension av Månuret av Jeanette Palm på Bokhemligheter.

Vi får lära oss mycket om tiden för handlingen eftersom Granbom är kunnig och påläst. Hon har en förmåga att berätta på det där sättet som gör att man ohjälpligt dras med in i historien, och inte kan sluta läsa. Det är tre trovärdiga flickor med i handlingen och dessutom fullkomligt kryllar det av intressanta historiska fakta. /…/ Jag känner nästan smaken av den torftiga maten och ser allting levande framför mig. Tiden runt omkring försvinner som om jag själv har fått följa med på tidsresan. Det är välskrivet, det är fantasieggande och ett härligt driv i berättelsen.

Granbom är säkert redan i full gång med de två följande delarna och jag ser fram emot fortsättningen. Trovärdiga huvudpersoner och lärorikt och kul med all historia – tillsammans med utgångspunkten i Hagaparken i Stockholm känns det som ett perfekt upplägg.

Läs hela recensionen av Månuret på Bokhemligheter.se

Läs recensionen av del ett, Hemligheten i Haga på bokhemligheter.se.

DAST Magazine

Utdrag ur en recension av Hemligheten i Haga av Leif-Rune Strandell på nättidningen DAST Magazine, oktober 2017.

Det är en berättelse med två tioåriga flickor i huvudrollen, så ni kan ju räkna ut målgruppens ålder. Fast då vill jag tillägga att jag, många decennier äldre, greps av deras äventyr och skyndade mig att läsa färdigt.

Naturligtvis lyckas flickorna räkna ut hur tidsresan ska gå till och ett nytt misstag gör att också de hamnar i 1791. Och de får träffa både kungen och Bellman. Det är spännande, även om läsaren kan räkna ut att det ska gå bra på slutet. Väldigt spännande ibland.

Läs hela recensionen på DAST Magazine. 

Västmanländskans bokblogg

Utdrag ur en recension av del ett och två av Västmanländskan 27 juli 2015:

Jag gillar idén med dessa böcker, att använda tidsresa för att lära sig historia, och det är dessutom riktigt spännande emellanåt. I den första boken blev jag ibland irriterad på att författaren skriver ut för mycket. Det är alltid bättre att försöka visa hur personerna känner sig, istället för att skriva ut precis alla känslor. Det är ju barnböcker/mellanåldersböcker, men stundom kände jag att det var lite för barnsligt tilltal också.

Månuret blir det bättre. Det är intressanta ”tidskrockar” när Mirella upplever vår moderna tid och den är också ännu lite mer spännande med olika förvecklingar och personer som de inte vet om de kan lita på. Riktigt bra.

Läs hela recensionen av Hemligheten i Haga och Månuret på Västmanländskans bokblogg. 

Bernt Karlsson, Tranås posten

”Hemligheten i Haga är skriven på ett lätt och luftigt språk.//En märklig tidsresa ger både spänning och intressanta kunskaper. Det blir många möten med både okända och kända personer.//En mycket spännande historia som inte bara passar läshungriga barn.”

Ur recensionen i Tranås Posten den 4 december 2013

Evas blogg

Ett utdrag ur recensionen på Eva Bommelins bokblogg:

Boken är helt underbar. Trots att jag inte har den rätta åldern inne. Kände spänningen och var så nyfiken på vad som skulle hända hela tiden.

Låt era barn med glädje läsa boken ensam eller tillsammans för som vuxen blir du väldigt förtjust i boken.

Boken får 5 pistagenötter på min 6 gradiga skala

Recension av Hemligheten i Haga på Evas bokblogg.

Recension av Månuret på Evas bokblogg. 

Montessoriskolan Trilobitens blogg

Utdrag ur ett inlägg av Jonathan Svantesson på Montessoriskolan Trilobitens blogg den 15 januari 2014

Hemligheten i Haga

Målgrupp: Jag rekommenderar den här boken till alla barn mellan 10 och 13 år som tycker om spänning.

Karaktärer: Emma, Susanna, gubben Halling, mor Anna, Klara, Snobben, Anders, Mirella.

Miljöer: Rör sig mellan verklighet i Hagaparken i Stockholm i nutid och 1700-talet i fantasin.

Genre: fantasy

Språk: Lättläst språk men vissa svåra ord.

Övrigt: Jag hade möjligheten att prata med författaren Gunilla Granbom på bokmässan i Göteborg. Hon berättade att det var hennes första bok och att när hon var liten så tyckte hon mycket om att skriva och läsa. Hon vill skriva flera böcker. Jag tror att hon kommer att bli Sveriges J.K Rowling.

Betyg: Boken får 5 av 5 trilobiter.

IMG_4641

Gunilla på Bokmässan. Är det Jonathans bok jag signerar?

Läs hela recensionen på Montessoriskolan Trilobiten 

Omdömen från Bibliotekstjänst

Hemligheten i Haga

Ur lektörsomdömet från Bibliotekstjänst 3 oktober 2013, lektör Sofia Malmberg

”Författaren bygger en spännande historia med en tilltalande blandning av fantasy med historisk förankring och ett samtida vardagsliv ur ett barns perspektiv. Historiska personer och händelser är trovärdigt invävda i historien samt korrekt återgivna. Såväl personer som miljöer skildras levande och får historien att lyfta. Små fragment som placerats ut under historiens gång återkommer mot slutet och får var och en sin självklara förklaring. Det här är en historia med stark berättarglädje som skapar nyfikenhet hos läsaren.” 

Månuret

Ur BTJ-häftet nr 17, 2015, lektör Sofia Malmberg

”Huvudpersonerna är de tioåriga flickorna Emma och Susanna, som under en promenad i Hagaparken kommit en mystisk historisk hemlighet på spåren. Med hjälp av ett månur kan de färdas i tiden och de försöker att tillsammans med 1700-talsflickan Mirella och mor Elinda ändra ett historiskt skeende. /…/ Gunilla Granbom är språkkonsult till professionen och boken har en bra språkbehandling. /…/ Berättelsens magiska inslag ger spänning och boken är engagerande.”

Silversländan

Ur BTJ-häftet nr 20, 2017. Lektör Sofia Malmberg

”Emma, Susanna, Mirella och hunden Snobben befinner sig i nutidens Stockholm och behöver på nytt ta sig under trollroten i Hagaparken och med hjälp av månuret förflytta sig till 1791. De lyckas göra tidsresan, men jakten på den magiska Silversländan innebär såväl strapatser, glädjeämnen och svårigheter. Magi, både god och ond sådan, spelar en avgörande roll. /…/ Flickorna möter ett stort antal av dåtidens kändisar och fenomen såsom Bellman och det extravaganta hovlivet, vilket författaren förklarar invävt i berättelsen. Förklaringarna är nödvändiga, men kan tidvis kännas lite för pedagogiskt tillrättalagda. Berättelsen som sådan är dock spännande och välskriven.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *