En soft dag

Kom nyss hem från Softdagen på Friskis & Svettis – en utbildningsdag med fokus på hållbar träning. Vi fick prova på olika pass och lyssna på föreläsningar.

Jag började med Flex soft – mjuk och skön rörelseträning. Sen Skivstång soft. Det softa med det passet var att fokus var mer på utförande än prestation. Alltså: hellre göra rätt än tungt. Tränaren tog god tid på sig att kolla att alla var med och rättade till krumma ryggar och felpekande tår. Sist var jag med på ett svettigt och roligt jympa soft-pass.

Jag var också på en förelåsning om hållbar träning. En stark trend  just nu är tuffa pass: multi- och ultrasport, crossfit och hit – högintensiv träning. Gärna i lerig terräng. Passar många, men inte alla. Friskis satsning på det som kallas för soft är däremot för alla: den träningsovana, den som har en skada eller begränsning, den som körde ett stenhårt multisport-crossfit-ironman-pass dagen innan och vill köra ett skonsamt pass. Och förstås: alla som gillar lite lugnare träning.

Själv tycker jag att softvarianterna blir lite meditativa eftersom de är så tydliga och fokuserade. Man kan inte slarva, vilket ökar kroppskännedomen. Det gör också att träningseffekten kan bli riktigt hög – du väljer själv hur mycket du vill ta i. Det är inte soft i bemärkelsen mesig eller slapp. Tvärtom!

Äsch, jag vet, det är svårt att förklara. Det bästa är att testa själv och se hur det känns. Det finns flera olika softvarianter. Kom och softa med mig på mitt indoor walking-pass på torsdagar klockan elva till exempel. Jag får alltid ha med en gäst.

IMG_4307

Inllägg nummer 48 i #blogg100, en utmaning att blogga 100 dagar i rad.

4 tankar kring ”En soft dag

  1. Lotta

    Har också hört att man kan köra soffträning, vilket jag har försökt att praktisera den här helgen. Inte så dumt om man har ett korsord och en kopp kaffe nära till hands … 😉

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.