Mord i Gamla stan

Nu i veckan var jag på spök- och mordvandring i Gamla stan. Det var Friskis som ordnade en kväll för oss som är värdar och ledare på anläggningen St Eriksbron. Det var en vacker och solig, om än kylig kväll, så det var inte så spöklikt, men mycket spännande att höra om allt blod som flutit i de gamla gränderna genom århundradena.

2015-05-20 21.38.13

Stockholms blodbad är föstås den mest kända rysligheten. I november 1520 avrättades över hundra personer på Stortorget. Det sägs att torget hemsöks nätterna mellan den 7 och 9 november än i dag …

Käpplingemorden kände inte jag till. Guiden berättade att det bodde ca fem tusen personer på Stadsholmen på 1300-talet. En stor del av dessa var tyska handelsmän och ibland uppstod konflikter mellan dessa och Stockholms stadsbefolkning.

Så här står det i om Käpplingemorden på Wikipedia:

Den 14 juni 1389 tågade tyska hättebröder (tyska borgare) soldater och köpmän till Stortorget och samlades vid Kåkbrinken. En anklagelseskrift med namn på 76 svenska ”förrädare” som skulle gripas lästes upp. En del låstes in på Slottet Tre kronor, andra forslades till Gråmunkeholmen (nuvarande Riddarholmen) för att torteras med bland annat sågar. Den 17 juni roddes slottets fångar över till Käpplingeholmen (nuvarande Blasieholmen). Där låstes de in i en byggnad som tändes på. Den lägsta angivna siffran för antal offer under Käpplingemorden är 15, den högsta 76.

När guiden berättade om bödeln och hans föga avundsvärd liv, hoppade plötsligt den här mannen fram ur en gränd och skrämde oss:

image

Gälla skrik från gruppen förbyttes i generade skratt när vi vandrade vidare. En lyckad kväll som gav mersmak. Det finns så många spännande händelser i vår historia. Den som har hittat en trollrot kan få uppleva dem igen. Om man törs …

Inlägg nummer 73 i #blogg100, en utmaning att blogga 100 dagar i rad.

2 tankar kring ”Mord i Gamla stan

 1. Essendu

  Om vi talar om död i Gamla Stan, så faller även poeten Lasse Lucidor innanför mitt perferin.
  Han slutade trots allt sina dagar i en duell utanför en krog på Kindstugatan 14.
  Det sägs att han både var rund under fötterna och högljudd när detta skedde, vilket får en att undra om han förutspådde sin egen död i dryckesvisan; ’I män av höga sinnen’.

  ”- Blir jag av dricka döder,
  så ber jag alla dricksbröder,
  att de min avdödde kropp
  när under ett vinfat utsträcka,
  om törsten mig väcker opp,
  att jag strax densamma må släcka.”

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.