Pompeji

I dag har jag varit i Pompeji över dagen.

image

Inte i Italien visserligen, men på Lidingö. Millesgården har en utställning om ruinstaden, och jag besökte den för andra gången. Mycket sevärd, men tyvärr tar den snart slut, 18 maj.

Pompejis öde är alltid lika spännande. Det var faktiskt en bok om Pompeji som bidrog till att jag började skriva Hemligheten i Haga för snart femton år sedan. Boken heter Tillbaka till Pompeji och författaren Kim M Kimselius. Jag läste den för mina barn och vi älskade den. Det är en tidsresa; bokens huvudperson åker tillbaka i tiden och hamnar år 79 – året då Vesuvius fick sitt utbrott. Det är väldigt spännande! Senare, när jag frågade barnen vad de tyckte att jag skulle skriva om, var de överens: en tidsresa! Och så blev det.

En annan bok som jag kan rekommendera är Pompeji av Maja Lundgren. Mycket annorlunda, ganska märklig och helt underbar roman om livet i Pompeji.

På Millesgården finns mycket inspiration från Pompeji, inte bara den aktuella utställningen. Carl och Olga Milles som byggde Millesgården under första halvan av 1900-talet lät sig inspireras efter resor till Pompeji. Utställningen Pompeji är ett spännande möte mellan den egentliga antiken, inlånade föremål från Pompeji, och Millesgårdens skapade antika miljöer, skulpturpark och trädgård. En trådgård som i dag badade i sol. Här ser vi Poseidon som vinkar till segelbåtarna på Lilla Värtan.

image

Inlägg nummer 62 i #blogg100, en utmaning att blogga 100 dagar i rad.

2 tankar kring ”Pompeji

  1. Lotta

    Skynda, skynda – i alla fall om du är det minsta intresserad av Pompeji! Millesgården står ju kvar. Men den är också väl värd ett, eller flera, besök.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.