Den 6 mars i år var jag på ett härligt författarbesök hos en trea i Älta. Läs mer om det om du vill!
I dag kom klassen till Hagaparken på utflykt. De visste inte att jag skulle dyka upp; det hade deras lärare, Catharina, lyckats hålla hemligt. Det var så kul att få överraska!
Koppartält och stallgrund
Så gav vi oss av på vår upptäcktsfärd i en miljö som de här barnen känner väl från boken. Men de flesta hade aldrig varit i Hagaparken på riktigt. Vi började vid Koppartälten där bokens familjen Halling bodde på sjuttonhundratalet. Därifrån gick vi bort till den gamla stallgrunden. Gustav den tredje hade tänkt bygga ett stort stall, men de planerna – som så många andra – blev aldrig verklighet.
Trollroten och Lilla Haga
Nu skulle vi bege oss över den stora gräsytan, pelousen, till skogen där mor Elinda bodde. Vi sprang över gräset, några tävlade och andra (jag förstås) hjulade. Mor Elindas koja såg vi inga spår av, men en trollrot hittade vi! Kan det ha varit den förtrollade roten?
Alla var hungriga, så vi tog en skön picknickstund uppe vid Lilla Haga, en lekpark på en höjd mitt i parken. Där finns det ett pytteslott, en liten handelsbod och en amfiteater i miniatyr. Efter maten passade det bra med en sagostund. Del två av Hemligheten i Haga har ju inte kommit från tryckeriet än, men jag hade med mig mitt manus till Månuret och läste prologen och första kapitlet. Vilken känsla!
Ruinen – slottsgrunden
Så fortsatte turen till det som kallas ruinen, grunden till Gustav den tredjes drömpalats. Det som aldrig blev mer än en grund och en dröm. Jag visade var de brukar spela teater på sommaren och vi försökte föreställa oss hur det skulle se ut med ett jätteslott mitt i parken.
Haga slott och Hagahägern
Haga slott, där Victoria, Daniel och lilla Estelle bor, är inhägnat och dessutom skymt av träd och buskar, så vi såg inte så mycket av det. Men vi gick runt hela staketet så vi fick komma ut och se Brunnsvikens glittrande vatten. Och där vassen såg vi en gammal bekant: Hagahägern. En stor, spöklik gråhäger satt blick stilla och stirrade ut över vattnet. Hagahägern mötte vi i den första boken – och den kommer tillbaka i Månuret.
Ekotemplet, Gustav den tredjes paviljong och Grottan
Vi hann med en sångstund i Ekotemplet – Gustav den tredjes sommarmatsal. Sen avslutade vi turen med att titta på Gustav den tredjes paviljong och Grottan – platsen där Halling gömde sig i början på den första boken.
Det var en härlig dag i Hagaparken. Solen tittade fram mellan molnen, och inte en droppe regn fick vi på oss. Tack hela klassen!
Inlägg nummer 76 i #blogg100, en utmaning att blogga 100 dagar i rad.
Vilken dag!! Tänk vilket minne för alla skolbarnen 🙂
Och för mig!
Strålande!
Ja, det blev verkligen en lyckad dag! Och ingen försvann under trollroten. Puh!
Underbart!
Endag att minnas—— för er alla.
Ja! Är så glad att vädret skärpte till sig. Haga visade upp sina allra vårvackraste sida.