Genomskinliga djup

Så är det fredag igen och haikudags. För några år sedan hade jag en haikublogg som jag kallade Tecken i tiden. Den 27 januari 2009 skrev jag den här:

Piano och sång
ljudet av eltandborsten
älskade vardag

Ett fruset ögonblick från en tid när båda våra barn bodde hemma. Gitarr, piano och sång blandades med andra vardagsljud. Självklart och enkelt, men samtidigt insåg jag redan då att det här var en tid av mitt liv som höll på att försvinna. De kommer fortfarande hem ofta, både J och M, och då sjunger de. Men nu hör det inte längre till vardagens ljud.

Vad är en haiku?

En haiku är en kort dikt, enligt den västerländska definitionen 17 stavelser fördelade på tre rader, 5-7-5, men rytmen är viktigare än antalet stavelser. Ofta innehåller en haiku något om årstiden, naturen, och slutet får gärna vara överraskande.Man brukar tala om att fånga evigheten i ett ögonblick.

Så här avslutar Florence Vilén sin text Vad är en haiku – egentligen?

En haiku är alltså mer än en trerading vilken som helst. Den bör utgå från det vi kan uppleva med våra fem sinnen men höja sig över den rena dagboksnotisen. Basho, den förste store japanske mästaren, talade gärna om lätthet, karumi. Vi skulle kunna kalla idealet för genomskinliga djup.

Som illustration till detta lånar jag en haiku av Paul Wigelius, även den från Florence Viléns text. Lägg märke till att dikten sista rad har sex stavelser, inte fem. Rytmen är viktigast. Och lättheten, i grund och botten djup …

Rimfrost i solen
strokepatienten provar
sitt nya leende

Prova själv!

Skriv en haiku och skicka den till mig, så publicerar jag den en haikufredag här på bloggen. info@concisio.se

Läs mer

Vad är en haiku – egentligen? av Florence Vilén (pdf)

 Svenska haikusällskapet

Inlägg nummer 15 i #blogg100, en utmaning att blogga 100 dagar i rad.

2 tankar kring ”Genomskinliga djup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.