Tranan

I går, den 25 mars, var det Vårfrudagen, våffeldagen, och trandagen!

Jag som kommer från Tranås i Småland växte upp med denna gamla tradition.  Vår trana kom på natten till den 25 mars och värpte i våra skor. Oftast var det godis, men en gång fick jag en trehjuling av tranan. Oftast såg man inte skymten av den, men det hände att den lämnade smutsiga fotavtryck på golvet. Det var lite läskigt. Tranans läte är också kusligt, ett ödsligt trumpetande.

Tusen tranor för fred

Tranan har en dag till: Den 6 augusti är dagen då origamister runt om i hela världen gör en hyllning till freden i världen. Arrangemanget kallas för ”Tusen tranor för fred” och har sitt ursprung i Japan där tranorna är en symbol för vårens välkomnande och drömmarnas uppfyllelse.

Bakgrunden till denna manifestation är sorglig: Sadako var en japansk flicka i 11-års åldern som blev sjuk efter atombomben som släpptes över Hiroshima, den 6 augusti 1945. Hon trodde att hon skulle överleva och inte dö av leukemi om hon lyckades vika 1000 papperstranor. Tyvärr dog hon ändå, men kampen för fred fortgår oförtrutet.

Källa: Laboratorium för Origami i Sverige

Lär dig vika en trana

Inlägg nummer 21 i #blogg100, en utmaning att blogga 100 dagar i rad.

2 tankar kring ”Tranan

 1. Anka

  Va bra du skriver!
  Som att höra dig prata – eller snarare tänka! Man känner hur du spånar – men du får ju till det! Du är en född författare!!

  Svara
  1. Gunilla Granbom Inläggsförfattare

   Tack kära syster Anka! Så fint formulerat. Och vi vet ju vem som lärde mig skriva. Tack för det. Visst minns jag rätt förresten? Visst var det Tranan som kom med trehjulingen på Domaregatan? Och visst var det läskigt att hon hade gjort svarta fotspår från öppna spisen till den röda mattan i hallen? Stor kram!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.